Gå til sidens hovedinnhold

Aslak (28) har spretta sjampisen og heist flagget. I kveld blir det fest – på Zoom

Samenes nasjonaldag pleier å samle hundrevis av mennesker til feiring i Oslo, i år blir det annerledes. – En skikkelig nedtur for mange samer, tror Aslak Heika Hætta Bjørn.

I en leilighet på Tøyen har Aslak Heika Hætta Bjørn (28) fra Sør-Varanger heist flagget og spretta champagnen. Aslak har bodd i Oslo i seks, sju år, og skryter av det samiske miljøet i hovedstaden:

– Det er et supert samisk miljø i Oslo. Vi har Samisk Hus som gjør mye bra, og et veldig bra ungdomsmiljø. Det er vanligvis et veldig bra tilbud, sier han til Avisa Oslo.

I år er alt annerledes. Pandemien har stengt ned alle møteplasser, konsertarenaer og arrangementer. Selv spiller han i bandet Ondt Blod.

– 2020 og nå har jo vært drittåret, annerledesåret, og det har vært en skikkelig nedtur for mange samer, i hvert fall for meg, sier Aslak.

Vanligvis arrangeres det frokost på Rådhuset, der pleier de å være rundt 500 personer, og dagen og kvelden er fylt opp med arrangementer og markeringer.

– Det er en skikkelig festdag, og man får virkelig kjenne på samholdet. Selv om det arrangeres digitale markeringer, kan ikke de helt erstatte det samholdet og den feststemninga, forteller han.

– Man får definere dagen og byen litt.

For Aslak og mange andre, er 6. februar en viktig dag:

– Jeg tror at for veldig mange er 6. februar den dagen du er samisk. Særlig når du bor i Oslo. Man er jo fortsatt en minoritet, men du får samtidig kjenne på fellesskapet og samholdet. Man får definere dagen og byen litt, sier han.

Han tror nasjonaldagen og markeringene rundt har vært særlig viktig for unge i Oslo, og koronaåret gjør ham bekymret:

– I år mister mange den vanlige muligheten til å vise sin samiske identitet, og unge trenger det. Hvert år.

Også for ham er det en nedtur med en nedstengt by på nasjonaldagen, men feire skal han likevel, selv om det blir annerledes. Han markerer dagen sammen med kjæresten Ingrid Skjoldvær og vennen Andrea Sofie Ellingsen Aasvang.

– Vi har spretta sjampisen, heist flagget og skal ha samefest på Zoom. Og i kveld skal vi spise Biđus. Så det blir jo en fin dag, likevel.

Kommentarer til denne saken