- Sannsynligvis betyr dette at alt er klart for utveksling på russisk side. Dette er ytterligere en bekreftelse på at vi nærmer oss mållinjen, sier Bergs advokat Brynjulf Risnes til VG.

President Vladimir Putins talsperson bekrefter onsdag at de vurderer en søknad om benådning fra spiondømte Frode Berg.

– Han soner en dom på 14 år i fengsel for spionasje og har sendt inn en søknad om benådning til Russlands president. Vi har mottatt søknaden og den blir behandlet etter det gjeldende regelverket, sa president Vladimir Putins pressetalsperson Dmitrij Peskov under en pressekonferanse onsdag ifølge nyhetsbyrået Ria.

Han kom ikke med noen opplysninger om når det vil bli tatt en avgjørelse om søknaden.

Utenriksminister Sergej Lavrov opplyste på en pressekonferanse i Kirkenes fredag 25. oktober at Bergs søknad om benåding er under behandling.

– Frode Berg har sendt søknad om å bli benådet av russiske myndigheter. Den er nå under behandling, og resultatet av den vil dere få vite snart, sa Lavrov.

Bekreftet søknad i oktober

NRK siterte onsdag formiddag Reuters på at søknaden kom fra Norge, men etter det NTB erfarer stemmer ikke dette.

Bergs advokat Brynjulf Risnes sier kort tid etter til NRK at det er den tidligere omtalte søknaden fra Berg selv som Russland har mottatt.

Den 17. oktober bekreftet Risnes overfor NTB at de hadde sendt inn en søknad.

– Den ble sendt for en tid tilbake. En slik benådning er en ren formalitet, men det må foreligge en avtale mellom statene. Selve søknaden er en enkel prosess, men det er greit å ha den inne, sa han.

Til NRK sier advokat Risnes at de som jobber med saken og familien er vant tilbakeslag, og de tar alt med visse forbehold – men de anser det som sannsynlig at overlevering av Frode Berg kan skje i løpet av få dager etter møtet i det litauiske parlamentet.

Anbefalte benådning

I midten av oktober skrev det litauiske nyhetsbyrået BNS at Russland og Litauen er enige om å utveksle to russere mot to litauere og en ikke navngitt nordmann som er dømt i Russland. Frode Berg er den eneste nordmannen som soner en spiondom i Russland.

Noen dager senere opplyste menneskerettskommissær Tatjana Potjaeva i Moskva til Interfax at de har anbefalt president Vladimir Putin å benåde Frode Berg. Hun er medlem i kommisjonen.

– Dette bekrefter ytterligere at det foreligger en avtale, slik vi har hørt om den siste uka, sa Risnes til NTB etter nyheten om at Putin hadde blitt anbefalt en benådning var kjent.