Gå til sidens hovedinnhold

Her er det varmest i landet med hele 27,4 grader!

Skal du oppleve sydentemperaturer i Norge nå, er det bare å dra til Øst-Finnmark. Hos klimaforskerne skaper hetebølgen bekymring.

Meteorologen antydet temperaturer opp i 25 grader i Finnmark. Det var ingen overdrivelse. Fasit viste at Pasvik i Øst-Finnmark var varmest i landet mandag. Her viste gradestokken på målestasjonen 27,4 grader på det meste, viser observasjonene fra Meteorologisk institutt.

I Kirkenes noterte de 25,7 grader og i Karasjok 22.

- Store kontraster

- Med varmluft inn fra Russland er det store kontraster mellom øst og vest, skriver meteorologene på Twitter.

Også tirsdag ventes det at Øst-Finnmark skal stikke av med de høyeste temperaturene.

- Vi er ikke vant med at Finnmark er varmest i landet, men slik er det akkurat nå. Det ser ut til at varmen holder seg i østlige deler av Finnmark hele uka, uttalte statsmeteorolog Pernille Borander til Nettavisen mandag. Søndag ble det målt 24,2 grader både i Pasvik og Nyrud.

Hetebølge i Sibir streifer Finnmark

Hun forklarte at veldig varmt vær nord i Russland streifer inn i Øst-Finnmark.

Vedvarende varmt og tørt vær har ført til en rekke skogbranner i Sibir. Dette fører også til at smeltingen av permafrosten i regionen skyter fart. Forskere sier hetebølgen i Sibir er alvorlig for hele kloden.

- Dette er ytterligere bevis på de ekstreme temperaturene vi kan vente og se stadig oftere etterhvert som jordens klima blir varmere, uttalte seniorforsker Andrew Ciavarella ved Storbritannias meteorologiske institutt ifølge NTB/AP søndag. Da var det målt 38 grader i Verkhojansk.

De fem varmeste årene som er registrert

På en pressekonferanse viste Ciavarella til analyser og sa at hetebølgen i Sibir, som har vart siden januar, nesten ikke er mulig å tenke seg uten menneskeskapte klimaendringer. Konklusjonen er at klimaendringene har gjort hetebølger som dette 600 ganger mer sannsynlig i Sibir.

De fem varmeste årene som er registrert, har inntruffet de siste fem årene, og 2020 ligger an til å bli det varmeste noensinne. Fra januar til juni var Sibir – der permafrosten binder opp store mengder karbon – fem grader varmere enn normalen.

Kommentarer til denne saken