Gå til sidens hovedinnhold

Nå er mysteriet løst: Det er ingen nye smittetilfeller i Sør-Varanger

I helga meldte VG at det var kommet ett nytt smittetilfelle i Sør-Varanger og ett nytt i Alta. Ingen av kommunene hadde hørt om nye smittetilfeller, men nå har både Alta og Sør-Varanger kommet til bunns i saken.

– Vi har nå fått bekreftet fra FHI min mistanke. Det er personer som har bostedsadresse i Sør-Varanger, men som bor eller studerer borte som har blitt smittet, og som har blitt smittet et annet sted i landet, sier Smittevernlege i Sør-Varanger, Drude Bratlien.

Hun forteller videre at utenlandske statsborgere som blir testet i en kommune, vil gå inn som nytt smittetilfelle i den aktuelle kommunen de har blitt testet i.

– Har man ikke norsk personnummer registreres positiv test i den kommunen du ble testet i. Da er mysteriet oppklart og våre tall er korrekte. To smittede i mars, ingen siden.

Usikkert opphold

Bratlien sier det er usikkert hvor de smittede oppholder seg for øyeblikket.

- Jeg vet ikke sikkert hvor de oppholder seg nå, men vet hvor de ble testet og det er tilbake i mars/april.

Hun legger også til at man ikke må stole for mye på tallene VG får. De får det gjennom MSIS som er FHI sin statistikk for registret smitte.

– MSIS meldinger via VG er en utrolig dårlig kilde til den reelle smittesituasjonen. Her må man stole på smittevernlegene i kommunene, for vi har vanligvis stålkontroll, forteller hun.

Usikkert i Alta

iFinnmark har vært i kontakt med kommuneoverlege i Alta, Frode Øverjord, om de har fått svar på det ene tilfellet som ble meldt i Alta. Han sier at det registrerte tilfellet som kom opp i statistikkene på fredag, er en person som er folkeregistrert i Alta.

Det er tatt en vasking av listene hos FHI som har gjort at dette tilfellet kommer opp nå. Personen det gjelder testet positivt i midten av mars, og testen ble gjort et annet sted i landet, Det vil derfor ikke bli iverksatt tiltak i forbindelse med denne saken nå, sier han.

Kommentarer til denne saken